Jeg fikk ny hud, rett og slett

Det hele begynte for mange mange år siden. Jeg kan ikke huske når jeg begynte å få forandringer på nesen, men noe skjedde med kroppen da jeg fødte min datter i 2000. Sakte men sikkert endret huden på nesen seg og jeg utviklet en annen form for rosacea enn jeg tidligere hadde hatt. Litt rødhet kunne jeg leve med, men jeg utviklet etterhver Grad 3 av rosacea, som er mer vanlig hos menn enn kvinner, og kalles altså voksende nese.

Rødheten var ikke den verste, for den kunne jeg tross alt sminke bort, men det faktum at nesen "vokste" var litt verre. Jeg er ikke en fagperson og kan kun skrive om mine egne opplevelser rundt dette å leve med rosacea, og for meg ble dette sånn jeg så ut. Jeg liker ikke medisiner i særlig grad, var innom ulike hudleger, men alle satte meg på samme type medisin. Denne medisin hjalp dessverre ikke meg og heter Tetracyclin . Selvom den ikke passet meg vil det ikke si at den ikke funker for deg. Fagfolk må avgjøre det.

Type 3 rosacea kjennetegnes av at huden blir tykkere og grovere. Hos noen blir talgkjertlene i huden knollaktig forstørret og fortykket. Det rammer oftest nesen, men ører, panne og øyelokk kan også affiseres. Den typen av rosacea sees hyppigst hos middelaldrende og eldre menn. Fortykkelse av hud og talgkjertler kan forekomme alene eller sammen med de andre hudforandringene som er typiske for rosacea.

Det er denne typen jeg hadde og tenke seg til at nesen ble området jeg skulle plages med. Midt i trynet. Men jeg valgte å drite i det og tenkte etterhvert ikke over at nesen min faktisk ikke så ut i månelys. Man er som man er og lenge definerte denne nesen meg og mitt utseende. Ikke meg som menneske. Jeg stilte opp på TV med den og bestemte meg for at jeg ikke skulle bry meg om den. Den definerer ikke meg og folk kunne jo egentlig bare velge å se bort fra den, ikke sant?

Dette bildet er fra opptakene til Masterchef i Danmark og du kan selv se hvordan den så ut når jeg ble sminket av fagfolk. Ingen lett oppgave, men igjen, en kan faktisk velge å drite i det og ikke bry seg noe om det. Lenge var et google søk om  meg trine grung nese, selvom bloggen min alltid har omtalt mye av denne hudlidelsen min, men jeg kan forstå at mange lurte på hva det var utifra bilder de så.

Våren 2015 var jeg innom Marianne Fjørtoft som jeg kjenner fra fotballmiljøet, for å høre om hun hadde noen produkter som kunne hjelpe meg. Via ei venninne jeg gikk på yoga med fikk jeg høre at hun driver med hudpleiemerket Elixir som jeg vet har hjulpet mange med ulike hudproblemer. Hun så fort at min grad av Rosacea trengte fagfolk og sendte meg til Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter. Les mer om han HER.

Jeg fikk laserbehandling og ble satt på en tablettkur jeg gikk på i seks måneder. Les mer om den perioden og se bilder fra laserbehandlingen HER.

Igår var jeg på siste sjekk hos Kjetil, og han var og meget fornøyd med resultatet. Nesen er tidvis litt rød men nå har jeg fått en krem jeg skal leve med resten av livet for å slippe tilbakefall. To ganger i uken skal jeg smøre utsatt område og det kan jeg fint leve med. Virkelig null stress.

Mange spør hva jeg har gått på og hva jeg har gjort. Jeg oppfordrer alle å gå til Kjetil, siden han er ekspert på Rosacea, og det er sikkert noe annet som funker for deg enn det som funket for meg. Sånn er jo livet. Jeg holder meg unna ulike matsorter jeg ser trigger rødhet hos meg, men igjen så bør du kanskje begynne å følge med selv og tenke etter når du ser reaksjonen komme. - Er det noe jeg har spist som trigger dette nå? Sånn forsker jeg meg frem til hva som funker og ikke. For meg.

Håper dette kan hjelpe andre, for igjen viktig for meg å si at huden definerer ikke meg eller deg. Det handler ofte om å akseptere og ikke stresse det. At folk tidligere reagerte på min nese var jo deres reaksjon, handlet ikke om meg, skjønner du hva jeg mener? Ha en fin dag!

Bilde fra Oslo Hudlegesenter. Jeg har fått testet en del av Elixir sine produkter gratis men utover det er alt betalt for selv. Må sies. Akkurat nå funker produkter fra La Roche Posay fra apoteket fint for meg og de kjøper jeg selv. Oppsøk fagfolk og kjenn etter selv. Det er mitt mantra. Lykke til!