Et ugunstig forhold til mat

Hei Bloggen, det er jammen lenge siden. Det har vært noen travle måneder med mye morsom jobb, men jeg har ikke glemt deg, eller den som leser. Dette blir et lengre innlegg men jeg ønsker så inderlig å reflektere sammen med deg som leser.

I skrivende stund sitter jeg hjemme i godstolen etter en rolig morgen med lesing i sengen og masse tanker rundt det jeg leser. La meg forklare litt før jeg skriver med iver, for de som har fulgt meg lenge ,og kjenner meg, vet at jeg blir over snittet ivrig når ny kunnskap entrer topplokket.

Jeg har så lenge jeg kan huske reagert på ulike typer mat. Jeg har en sensitiv kropp som heldigvis “snakker” til meg på ulike måter når jeg får i meg noe den ikke liker.
Jeg har rosacea på nesen, for 11 år siden betennelse grad 4 i åtte ledd og ikke minst en oppblåst mage som tidvis gjør at jeg kan se gravid ut i 5 måned, helt ufrivillig.

Til sammen har disse plagene alltid gjort at jeg lest/studert videre. Forsket på egen kropp, tarmer og hud for å finne ut hva som fungerer for meg. FOR MEG. Noen vil si at det er tullete, ha lit til det legen sier, men nå har jeg snakket MYE om dette med hudlegen min og han er helt enig. Kosthold, og en mage/tarm som fungerer, betyr MYE.

Det gjøres mye forskning på akkurat dette, viktigheten av balanse i cellene og ikke minst mage/tarm, og jeg har hele tiden tenkt tanken basert på det kroppen selv forteller meg. Mye av dette MÅ være knyttet til det jeg spiser, for reaksjonene kan komme veldig raskt når det gjelder meg.

Reaksjonene kan være oppblåst mage, rødhet i huden, en buldring i brystet som mange vil kalle raping, gasser og ikke minst vonde ledd. Leddene er helt fine nå bortsett fra ett. Jeg var på revma avdelingen på Drammen sykehus for noen uker siden og fikk kortison for å dempe hevelsen. Det hjalp, men jeg vil til bunns i hvorfor hevelsen oppstår.

Siden jeg for tre uker siden var hos hudlegen har jeg gjort tre endringer basert på vår samtale. Jeg har kuttet ALL hvete og ALT sukker fra kostholdet. Ja, ganske radikalt. Dette inkluderer og mat som inneholder sukker som for eksempel makrell i tomat. Leser du ingrediensene ser du det er tilsatt sukker. Jeg leser på ingrediensene på alt jeg spiser og kaller dette Prosjekt Trine.

Jeg har ikke kommet dit hen over natten, at jeg ønsker radikal endring . Det startet i januar hvor kroppen skrek etter at jeg måtte ta mer hensyn. Huden ble rødere, leddet verket og jeg var sliten. Jeg trodde lenge at jeg hadde over tid jobbet for mye, men ser at endringene stikker dypere enn som så. For meg. Det å gjennomføre en reell livsstilsendring må til og jeg er nå klar etter to måneder med prepping av hjernen.

Den tredje tingen som er endret, utenom sukker og hvete, er boken Spis deg fri. Bokens forfatter, Susan Peirce Thompson, er doktor i psykologi. Metoden som beskrives er basert på moderne hjerneforskning. Det betyr at Spis deg fri ikke er en slankekur eller en kortvarig diett. Det er en livsstil.

Og hvem er klar for endring? Jeg. Endring av livsstil, til noe som gir mening i mitt hode basert på det min kropp forteller meg. Er det radikalt? Ja, noen vil påstå det. Tror jeg det vil fungere for meg? Ja. Fordi det er forutsigbart og krever kun planlegging fra min side. Og så lenge jeg får oppskriften er jeg god på å planlegge.

Etter tre uker uten sukker og hvete er leddet nesten helt fint. Jeg merket det ganske fort og det var utrolig deilig. Det tok omtrent en ukes tid før jeg ikke våknet med “dunkende” ledd. Dette gjorde jeg FØR jeg leste boken, må sies.

For å starte en livsstilsendring er det mange som motiveres av vektnedgang. Det er ikke min motivasjon men jeg ser det er en bonus som følger med basert på historiene i boken. Jeg traff for nesten et år siden den norske oversetteren av boken Irina Lee og hørte om hennes reise med kosthold. Ikke ulik min og mitt mønster rundt å snakke meg selv ned om jeg skeiet ut med mat jeg merket at kroppen ikke likte.

Jeg er en som kan spise åtte boller og forsatt være sulten. Og i samme slengen ikke bry meg om reaksjonene kroppen gir meg, jeg kan jo bare trene bort kaloriene dagen etterpå. Yeah right. Hvordan fungerer det for mage/tarm Trine? Ikke særlig bra.

Vekten i dag er høy sammenlignet med mange andre. Jeg er 180 cm høy og veier 97 kilo. Gulp, ja jeg skrev akkurat det og for meg er det ikke vanlig. Igjen, jeg motiveres ikke av vektnedgangen for jeg har ALDRI hatt det bedre i livet på andre plan enn akkurat nå.

Jeg elsker jobben min, teamet jeg jobber med og energien jeg får av å hjelpe andre til bedre helse. Jeg jobber med testbasert ernæring og dette har alltid vært et tema jeg har interessert meg for. Helse og hva en kan gjøre selv for å bedre egen helse. Det vet de som har fulgt bloggen min lenge.

DB8FA8A2-684F-4D69-94B2-1F72B88AB5A1.jpg

Jeg ser greit ut og føler meg vel. Så dette handler ikke om annet enn helse for min del. Jeg har passert 50 og ønsker å leve livet ut med MASSE energi. Om mulig enda mer enn jeg har i dag. Hvorfor? Fordi jeg unner meg denne siste brikken. Da trenger jeg en “plan” å følge og Spis deg fri snakker til meg på mange måter. Jeg forstår opplegget og det gir mening basert på egne erfaringer rundt mat.

Er dette en spennende reise å følge? Skal jeg blogge om dette uke for uke? Jeg spør deg som leser fordi jeg ønsker å høre. Jeg vet mange har issues rundt mat og reagerer på mye rart. Balanse i cellene vet jeg at jeg har etter å ha testet meg. Se bare her:

Skjermbilde 2020-12-10 kl. 16.58.09.png

Nå er det siste rest som jeg ønsker å få på plass og om blogglesere vil så skriver jeg gjerne om det. Jeg har ikke begynt på opplegget i boken enda, det å kutte hvete og sukker gjorde jeg basert på det hudlegen sa. Nå ønsker jeg siste rest velkommen. Så kanskje bloggen skal følge med på planleggingen jeg gjør? Video eller skreven form? Hva tenker du?