Hva er helse? Hva gidder vi egentlig?

Min gode venn Kjersti Rinde Omsted på Opaker gård har hatt en lang reise hva egen helse angår. Velutdannet og energisk, engasjert og ekte…jeg bare digger henne! ELSKER å besøke gården deres og har vært der flere ganger.

IMG_20190919_163146_256.jpg

Hun skrev litt om sin reise på Facebook og jeg fikk lov å dele teksten fordi jeg synes den er viktig. For hva er egentlig helse?

For mange handler det om å gå ned i vekt men det er så uendelig mye mer. Helse er livet vårt, hvordan vi lever og hva vi putter i oss. Ikke antall kalorier, men maten vi faktisk spiser. Les denne, jeg tror den vil gi deg like mye som den ga meg:

“ Snart 13 år er gått siden livet mitt skulle ta en helt ny vending. Jeg skulle gå en vei jeg ikke visste eller var kjent med.

Fra å ha et aktivt liv med trening, jobb, studier, venner, og alt det som hører med, ble min verden plutselig helt annerledes. Den ene uken et helt normalt aktivt liv, og neste uke i en kropp som ikke fungerer. Sengeliggende med behov for hjelp til det meste, var en verden og et liv jeg ikke var kjent med.

Hva skjedde? Ja, det lurte jeg på også. Jeg var selv et stort spørsmål. Lenge tenkte jeg dette ville gå raskt over, men det var nok bare å lure meg selv. Dager ble til uker, uker til måneder..... Jeg forsto etter hvert at mitt aktive utadvendte liv nok hadde vært litt for aktivt.

I helsevesenet ble jeg møtt med liten forståelse. Hvordan kunne jeg som omtrent aldri måtte oppsøke lege (med unntak av noen idrettsskader som hører med) nå plutselig ha behov for å legge fremtiden i hendene deres? Slike diffuse plager, en kropp som ikke responderer, og et energinivå i bunnen var nok ikke daglig kost. Tidlig satt jeg med en opplevelse av at jakten på en diagnose var hovedfokuset i stedet for å finne årsaken, og det medisinske miljøet var innom mange ulike alternativer på veien.

Etter måneder med liten eller ingen bedring forsto jeg at her må jeg finne veien selv. Takket være helsefaglig utdanning var grunnforståelse av kropp, fysiologi, endokrine system, patologi, kost og ernæring relativt god. Men en grunnforståelse var ikke nok til å løse dette. Jakten på min vei tilbake til det livet jeg kjente hadde startet, og det handlet om helt andre veier enn vårt offentlige helsevesen.

Jeg leste forskning fra fjern og nær om langvarig stress, betydningen av et friskt mikrobiom, helhetlig helsetilnærming, ernæring, ulike retninger innen alternativ medisin, om balanse, lavgradige langvarige inflammasjoner, og en rekke annet. Jeg oppsøkte fagmiljø med holistisk tilnærming, testet og erfarte.

Smått om sen gikk helsen i riktig retning. Jeg måtte selv teste ut ulike grep på egen kropp. Dette resulterte i en masse erfaring som man absolutt ikke kan lese seg til.

Resultatet ble enormt mye læring, ny kunnskap, nye ferdigheter, og nytt nettverk. Jeg ble kjent med en helt ny side av både helsefaglig tilbud, og ikke minst meg selv.

Reisen og "omveien" min ble lang, og jeg gjorde meg mange tanker om hvorfor jeg skulle oppleve dette. Nå i ettertid forstår jeg hvorfor - dette er en erfaring og lærdom som jeg ellers ikke kunne fått med meg i verktøykassen.

Nå er verktøykassen min godt fylt opp med kompetanse, og den inneholder mye som omhandler en helhetlig helse og et helhetlig liv:

🍀balanse i livet

🍀fokusere både innover og utover

🍀viktigheten av å spise ren mat og rene råvarer

🍀et friskt og sunt mikrobiom

🍀balansen mellom å være og å gjøre

🍀effekten av langvarig stress

🍀prioritere og ta seg tid

🍀ta pauser

🍀være i aktivitet som gjør deg godt (alle trenger ikke løpe maraton)

🍀omgi seg med det/dem som gjør deg godt

Med uvurderlig hjelp og støtte (både psykisk og fysisk med alt fra å ro ned gemyttet og bevare troen, til bæring og kjøring)av Arne Wilhelm har jeg funnet veien til god og sterk helse.

Jeg har undret meg mange ganger, og gjør det fortsatt, over et mangefult helhetlig syn på helse. Hvorfor legger vi opp til en hverdag og et liv som fører til langvarig stress? Vi er ikke biologisk konstruert for å tåle dette. Samtidig vet vi at langvarig stress og fysiske plager går hånd i hånd.

Kronisk stress er i stand til å sette i gang ulike autoimmune sykdommer i kroppen. Langvarig stress kan gi infeksjoner på grunn av nedsatt immunsystem, utbrenthet, hodepine, pustevansker, depresjon, hjertesykdommer, høyt blodtrykk, psykiske lidelser, tidlig aldring, og ikke minst fordøyelsesproblemer.

Fordøyelse og mikrobiomet er et langt og ubleket lerret. Vi vet i dag mye om hvor viktig et frisk mikrobiom er for en god helhetlig helse. Tarmbakteriene påvirker alt fra immunforsvar, psyke og stemningsleie, opptak av kalorier, metabolisme, vitaminsyntese, hormonsystem, konsentrasjon, hukommelse, sykdomsutvikling, livsstilssykdommer, og kroppens evne til restitusjon og regenerering.

Vi er et vandrende økosystem

- og da må hele økosystemet i varetas.

Nyere studier indikerer at forstyrrelser i mikrobiomet kan være medvirkende i en rekke sykdomstilstander som fedme, astma, diabetes 2, fibromyalgi, ADHD, reumatiske plager, autoimmunsykdommer, og andre livsstilsrelaterte plager.

Hos mennesket er det fra 500-1000 forskjellige arter bakterier lokalisert til alle kroppens overflater og hulrom. Til sammen har mikrobiomet en masse på ca. 1- 2 kilo hos et voksent menneske, og med ca. samme celleantall som menneskekroppen. Ganske fascinerende å tenke på hvordan vi lever i symbiose med en rekke andre levende mikroorganismer.

Noe av det viktigste jeg har lært på min vei er viktigheten av å spise råvarer, og ferdigprodukter. En verden full av prosessert og ultraprossert mat gjør oss sykere og sykere.

Selv har jeg tilegnet meg mye kunnskap om mat/kosthold/ernæring, og ferdigheter i matlaging. Dett gir både god fysisk helse, og påvirke psyken positivt.

Det ligger mye i begrepet "mat er medisin", og jeg kan underskrive på at dette stemmer.

Mange spør meg om jeg kan dele min historie og mine erfaringer, og det gjør jeg gladelig for å bidra til at flere kan få et bedre liv med en bedre helse. Jeg håper og krysser fingrene for at offentlig helsevesen og politisk ledelse også får opp øynene for viktigheten av holistisk syn på helse, og tar grep for å kunne være proaktive i stedet for å ha et fokus på behandling og diagnose. Det er ingen tvil om at vi kan gjøre mye med folkehelsen dersom vi tilbyr befolkningen ren mat basert på rene råvarer.

🌟Med ønske om en god, balansert, energisk, helsebringende, aktiv, næringsrik, smakelig, sosial fredag. Gjør noe godt for deg selv og dine🌟

Takk Kjersti, for meg sier denne teksten alt. Ta vare på deg selv og ikke minst helsen din!

IMG_20190919_122559.jpg