Slik gikk Maria ned 21 kilo

Jeg har mange følgere som inspirerer meg og denne historien er intet unntak. Via Instagram begynte jeg å chatte med Maria, hun fortalte om sin vektnedgang og målbevisste jobbing, og vips så blir hennes historie til inspirasjon for andre, og kanskje deg?

Dette er Maria sine egne ord og håper du lærer noe som du kan bruke i din hverdag. Vi er utrolig mange som søker etter kostholdsendringer og dette er veien Maria valgte for seg:

Hei bloggleserne til Trine!

Mitt navn er Maria Lindseth, jeg er 45 år og bor på Levanger. Jeg er samboer med Henning, og jeg har 3 voksne barn, og 3 bonusbarn.

Maria Lindseth og bildet er hennes eget

Maria Lindseth og bildet er hennes eget

Jeg har vært overvektig i flere år, til tross for at jeg har likt å være ganske aktiv. Jeg har alltid trodd at jeg spiste sunt og bra, men vekta har ikke akkurat gått nedover.

Jeg liker å gå turer/toppturer, gå på ski, og jeg trener på treningsstudio.

Med unger som har vært aktive med forskjellige aktiviteter, har jeg ikke alltid vært så flink til å prioritere meg selv og mine behov. Tiden har ikke strukket til, noe som er kjent for mange. Unnskyldningene har vært mange rett og slett.

Maria FØR og ETTER

Maria FØR og ETTER

Jeg jobber turnus, så jeg har prøvd å prioritere litt aktivitet for meg selv på formiddagene innimellom, men det har vært varierende.

For 2 år siden ønsket jeg meg et medlemskap på treningsstudio i julegave, for å komme skikkelig i gang igjen. Ungene hadde begynt å flytte hjemmefra, så jeg tenkte at nå hadde jeg bedre tid. Jeg har ikke vært spesielt glad i styrketrening, men jeg følte jeg hadde behov for det. Ikke minst som forebygging. Som sykepleier i hjemmetjenesten er det ingen ulempe å ta vare på kroppen sin.

I januar 2017 starta jeg da på treningsstudio, jeg var der 2-4 ganger pr uke. Fikk satt opp et enkelt program som jeg fulgte. Siden jeg er mest glad i kondisjonstrening, ble det noen økter på tredemølla også. Jeg gikk mest, men prøvde å jogge litt også.

Maria i gang på senter

Maria i gang på senter

Som sagt så liker jeg å være fysisk aktiv, og jeg syntes det var greit å være på treningsstudioet, spesielt i vinterhalvåret. Men jeg vil ikke si at det ble særlig treningsresultater. Men jeg har alltid hatt som motto, at uansett hvor sakte jeg løper, så er jeg bedre enn de som sitter hjemme..og jeg kjente jo at det gjorde meg godt.

Endring av kostholdet

I begynnelsen av september i 2017 ville dattera mi ha meg med på trening. Det var i en gymsal, og det var ei som hadde bootcamp/tabata for ei gruppe. Det var et lavterskeltilbud, altså trening for alle uansett form og utgangspunkt. Det kosta ingenting, og jeg tenkte jeg kunne bli med å prøve siden dattera mi ville ha meg med.

Jeg var sånn passe spent, for jeg tenkte at dette ikke var noe for meg egentlig, men.. jeg kunne få gratis kroppsscanning av en coach der. Vi dro dit litt før treninga begynte, og jeg tenkte jeg kunne prøve denne scanninga, men jeg ville ikke vite hva jeg veide, da jeg visste at det var et stygt tall. I tillegg til scanning fikk jeg litt informasjon om et shake produkt, og tilbud om å prøve dette, som frokost. Jaja, jeg hadde jo ingenting å tape, så jeg tok med meg en boks for å prøve. Meget skeptisk vel og merke.

Treningstimen gikk bra, alt kunne gjøres i eget tempo, og jeg syntes det var gøy. Det ble trening hver søndag etter den første gangen. Og jeg starta med frokosten dagen etter, og tok den hver dag. Jeg var veldig skeptisk til dette pulveret, hadde virkelig ikke tro på det. Men samtidig var jeg innforstått med at jeg trengte å gjøre noe, for bare trening funka liksom ikke. Jeg var faktisk så skeptisk at jeg ikke fortalte om det til samboeren min en gang. Jeg tenkte det var for flaut å skulle «gå på» dette lureriet som ikke funka.

Maria sin frokost

Maria sin frokost

Livet med måltidserstatter

Etter noen få dager med shake eller måltidserstatter til frokost merka jeg at søtsuget hadde blitt mye mindre. Det var ikke sånn at jeg spiste godteri hver dag ellers heller, men ofte etter middagen var jeg sugen på noe søtt. Dette var plutselig borte.

Etter noen uker fikk jeg mulighet til å bli med på et kostholdsforedrag. Dattera mi mente at samboeren min måtte bli med på det også. Det var han interessert i, for et vennepar av oss skulle også dit. De hadde da spist denne frokosten noen uker allerede.

Dette foredraget var veldig lærerikt og nyttig, og det var veldig kjekt at samboeren min var med. Da fikk vi inspirasjon og motivasjon begge to.

Han fikk tatt en kroppsscanning og starta med samme frokost som meg etter det, og vi begynte også å ta shake som kveldsmat. Lunsj, middag og mellommåltid var «vanlig» mat, men mer ren mat, mindre sukker og hvetemel. Og vi spiser masse mat. Vi teller ikke kalorier. Men om man vil ned i vekt er det selvsagt greit å være bevisst hva som gir mye energi, og ikke spise for mye av det.

Fokuset er å få nok eller rett mengde proteiner til hvert måltid. Dette tilpasses hver enkelt ut fra behov. Jeg trodde det var vanskelig, men lærte raskt at det er veldig enkelt. Et balansert kosthold inneholder 30% fett, 40% karbohydrater, 30% proteiner, vitaminer, vann, omega 3, fiber. Nok hvile og litt fysisk aktivitet er også viktig.

Maten Maria spiser

Maten Maria spiser

Hverdagen

Etter hvert som ukene gikk begynte jeg å kjenne at fordøyelsen fungerte bedre. Spesielt jeg som jobber turnus natt, dag og kveld merka dette. Jeg var ikke oppblåst og stinn i magen lenger. Jeg følte jeg hadde mer energi. Særlig når jeg jobber nattevakter merker jeg det. Før satt jeg i sofaen stort sett fra jeg sto opp på ettermiddagen , til jeg skulle på ny nattvakt.

Nå er jeg mer våken og opplagt, og kan trene før jeg skal på jobb igjen på kvelden. Jeg har jobbet nattevakter i over 12 år, og har vel aldri følt at kroppen fungerer bedre enn nå.

På ferier har jeg også alltid hatt feriemage, vært oppblåst og utilpass. Nå er det slutt på det, og det er deilig å slippe å ha disse plagene. Jeg tåler utskeielser bedre rett og slett. For det blir jo ofte litt annen mat innimellom på ferier, men frokosten og kveldsmaten er alltid med som den samme, 365 dager i året. Det handler bare om litt planlegging, og det går lettere etter hvert.

Planlegging har vært vesentlig for meg i denne livstilsendringsprosessen. Ved å planlegge måltider og innkjøp, blir det lettere å ta gode matvalg, og ikke ty til lettvinte usunne løsninger.  Dessuten sparer en tid og penger med å ikke gå på butikken hver dag, men gjøre innkjøp for flere dager. Ved å ha sunne matvarer i kjøleskap og fryser, velger man det.

Kostholdsendring er ingen quickfix, men en livsstilsendring som tar tid. Man skal ha med seg hodet på prosessen også.


Husk å drikke vann.

Husk å drikke vann.

Prosessen før og etter

I denne prosessen har jeg virkelig fått erfart at kostholdet har mye å si for å få endringer og resultater. Jeg liker jo å være aktiv, og treningsresultatene kom med rett kosthold og vektreduksjon. Jeg klarte faktisk å jogge 10 km sist sommer, og det er ganske mange år siden sist. Henning har ikke trena så veldig mye, men han er ikke typen som sitter i sofaen heller. Men med kostholdsendringene har formen blitt bedre med bittelitt trening også.

Vi har lært at med et balansert kosthold er det 80% kosthold og 20% trening som er nok. Min erfaring er at myten om at man må spise mindre og trene mer for å oppnå resultater stemmer ikke. Jeg var overvektig, og spiste tydeligvis alt for lite, og noe feil.

I løpet av 1 år ble resultatene våre at jeg gikk ned 21 kg og Henning gikk ned 14 kg. Jeg føler kanskje ikke at jeg er helt i mål enda, men fortsetter med denne livsstilen, så vil det nok komme etter hvert. Av de 21 kg jeg gikk ned, var det bare 0,5 kg muskelmasse. Det er også et resultat av kostholdet og trening, da det ikke er uvanlig å miste mer muskelmasse ved slanking og kurer.

Jeg er så fornøyd med min nye livsstil, eller vår livsstil. Det har vært utrolig kjekt å være to om dette, det har gjort det mye enklere med mat og ikke minst forståelse. Vi har backet opp hverandre. Vi har fått en mye bedre hverdag, og vi er begge i bedre form enn vi har vært på mange år.

Imponerende av Maria

Imponerende av Maria

Shake or no shake

Man kan selvsagt diskutere og ha sine meninger om kosttilskudd, eller pulver. Jeg var jo selv en stor skeptiker, men det har endret seg. Nå ser jeg på shaker som et verktøy som gjør det mye enklere for meg å kunne ha et balansert kosthold, og få i meg nok og riktig mat til alle måltider.

 Frokosten er dagens viktigste måltid, og den setter ofte standarden for resten av dagen. Jeg vet at frokosten og kveldsmaten min er et fullverdig måltid, det metter og gir kroppen min det den trenger.

Mange spør meg om når jeg skal slutte med pulver, men det har jeg ikke tenkt å gjøre. Dette er min nye livsstil, og jeg digger den. Jeg gleder meg til hver frokost, da tar jeg en enkel shake, lager smoothie eller smoothiebowl. Varier med smak og innhold av bær/frukt og det metter lenge. Dessuten er det enkelt å ha med på farten, så det er ikke noe problem om jeg skal på reise.

Det går selvfølgelig an å få til et balansert kosthold uten kosttilskudd, men jeg vet at jeg hadde ikke klart å spise nok uten.

Jeg vil gjerne dele og bruke min erfaring til kunne inspirere og hjelpe andre til å få oppleve det samme. Enten man vil ned i vekt, opp i vekt, få mer energi, bedre treningsresultater, eller rett og slett en bedre hverdag.

Jeg hadde vel aldri trodd at kosten hadde SÅ mye å si for helsa.

Vennlig hilsen Maria Lindseth (er på Instagram for de som ønsker å følge reisen hennes)