KRONIKK NRK Ytring

Er det lov å slappe av litt i jula?

Hva skjedde egentlig med julen fra min barndom? Atmosfære fylt av gode lukter, julemusikk, repriser på TV, den plagsomme, men viktige, ventingen på pakkeåpning samtidig som julefreden senket seg.

Smak litt på den setningen: Julefreden senket seg….

Føler du at ting senker seg inn mot jul? Jeg føler min barndomsjul er erstattet med en politisk korrekt jul, hvor vi skal overgå hverandre i hvor flinke vi er til å feire, hvor fine hjem vi har og ikke minst hvor riktig mat vi spiser.

Jeg kjenner jeg blir matt når jeg leser hva Nationen (Trur det var NTB som hadde det først, men det kan eg sjekke og legge inn rett lenke) kan fortelle oss om Utenriksdepartementets julebord i år :

«For å feire klimaåret serveres en treretters vegetarmeny. Meld fra hvis du ønsker kjøtt som hovedrett» er beskjeden gjestene har fått.

Både Utenriksminister Børge Brende (H) og Europaminister Vidar Helgesen (H) går for vegetaralternativet, ifølge arrangementskomiteen.

Børge Brende ser ut som han kunne trenge noe å glede seg over og jeg lurer på om han gleder seg til «Tofu Ribbe» med soyapølser til jul ? Er Børge veganer så er det jo flott, men er det slik at man må droppe norske mattradisjoner for å være politisk korrekt og miljøbevisst?

Hvem fant på at jula skulle bli en ny arena for å gi folk dårlig samvittighet? Nå skal vi ikke strekke til her heller!

Superflott at du har tid til å stæsje opp familien, ta dem med til fotografen og pr post sende de lekreste julekort. Jeg setter stor pris på å få kortet, men føler samtidig at dette er enda en ting jeg burde ha rukket innen julen setter inn.

Vi må ei heller glemme alle de obligatoriske lagene en må ha med seg. Hvem i alle dager sier at adventstiden skal feires med rakfisklag, pinnekjøttlag, jobbens julebord, jentenes julebord og guttas julebord? Helsiken, det er ikke rart samtlige av oss triller inn i Januar!

Det er trendy å ha fulle helger fram mot jul, og da bokstavelig talt fulle for nordmenn er ikke akkurat kjent for å lukte på korken. De fleste snakker om hvor lite tid de har i adventstiden og jeg tror jammen de har mistet helt evnen til faktisk å sette grenser for seg selv og egen helse. Si Nei, rett og slett.

Damer, vi skal bake. Helst mye. Hele 7 slag. I tillegg til å se veltrente ut mens vi baker skal kakene fylles med økologisk mel og stevia. Sukker og hvetemel er helt ut og ifølge alt en kan lese i mediene kan en nesten bli alvorlig syke av inntaket, så her må en passe på. Det er jammen mye å tenke på dette og det er ikke rart vi er slitne når lille julaften kommer.

Som om ikke alt dette var nok så har julen og kommet på sosiale medier. Jeg elsker sosiale medier og lever mye av livet på nettet. De nye kanalene skaper nye tradisjoner.

Vi kan dele julefeiringen med alle vennene våre, de vi gikk i niende klasse med, han en møtte på et nachspiel for to år siden og alle de andre på Facebook som ser ens innlegg.

Selvom jeg lever av sosiale medier så bryr jeg meg fint lite om hvordan akkurat din fantastiske jul er i et helt sikkert nystrigla, nyvaska og supertrendy innreda hjem. Alle får ikke et velstylet hus som Caroline Berg Eriksen aka Fotballfrue og ei heller kan lykken defineres utifra hvordan en har det rundt seg. Det er det som skjer på innsiden som er vesentlig. Hvordan står det til hos deg? Min oppfordring blir derfor å legge vekk nettbrett og mobiler og konsentrere seg om dem som faktisk er i samme rom som en.

Jeg vil slå et slag for en jul som er bra nok ! En jul som ikke defineres av hvor dyre gaver du gir bort, av et hjem som kunne sklidd rett inn i et interiørblad, av mat som du kjenner oppvekstvilkårene til.

Jeg vil spise kjøtt uten å bli minnet på at det er lite miljøvennlig og jeg vil spise småkaker…..masse småkaker, uten at jeg må tenke over de hersens kaloriene eller antall gram med sukker. Eller at de skulle vært laget økologisk og kortreist.

Det er lenge til bikinisesongen selvom alle magasiner skal minne oss på det fra Januar! Så forutsigbart og kjedelig at en kan sovne av mindre. En ruller inn i januar med de samme forsidene hvert eneste år: SLIK går du ned i vekt!

Jeg vil gi gaver, ordentlige gaver, som ikke måles på pris. Ikke sånne jeg har laget selv, de kreative evnene fikk jeg aldri, ei heller en Geit i Peru eller kladdebøker til en skoleklasse i Ghana. Geit og kladdebøker vil jeg gi en annen gang, bare ikke på julaften.

Det må være lov og greit å kjøpe noe fint til en venn eller familiemedlem, uten å tenke på overforbruk og alle som ikke får det samme.

Håper alle dere supermenn og superkvinner får en riktig god adventstid og jul, senker skuldrene og tenker at god julestemning er det lov å få av gode lukter, julemusikk, repriser på TV og la barna vente på pakkeåpning…og det er faktisk bra nok. Du trenger ikke være politisk korrekt i tillegg.

Hele kronikken ble skrevet i sin helhet på NRK YTRING og ble underbygget med denne artikkelen.