En dag i fengsel

Straff som virker-endring som varer (visjonen)

Jeg har en kunde som jeg digger å jobbe med, nemlig Halden Fengsel. Kreative Janne ser at fengselet og alt de bidrar med trenger å synes bedre på nettet og derfor valgte hun/de og kjøpe Facebookkurset av meg. Dette er norges nyeste og mest moderne fengsel med 227 lukkede plasser og 350 årsverk sysselsatt i bedriften. En stor bedrift med andre ord. Med en 1,4 km lang mur, som er 6 meter høy, var det med respekt og litt nerver jeg dro på besøk.

Halden fengsel 1.jpg

Halden fengsel 1.jpg

De tenker andereledes i dette fengselet og ikke overraskende kanskje at jeg digger det. Straffen i seg selv skal virke avskrekkende, men mens en soner ønsker de å bidra til å endre livsstil og adferd. Dette gjør de ved å aktivisere de innsatte, jobber mye med endringsarbeid, og gjør sitt til at innsatte endrer kurs. De innsatte går rett og slett på jobb hver dag og jeg ble helt satt ut over hvor mye forskjellig de faktisk jobber med! Alt fra radio ( sammen med herlige Mina Hadjan som har startet Røverhuset og skal gjøre dette på fulltid, lære innsatte å lage radio), foto, butikkansatt, maling, snekring og mekanikerarbeid. Alle produkter som lages selges i en egen butikk på innsiden og ikke minst på nettbutikken de har startet! Den finner du HER!

Halden fengsel 3.jpg

Halden fengsel 3.jpg

Jørgen, som leder snekkerverkstedet, er utrolig stolt om dagen siden en av de innsatte har bestått fagbrevet og laget da nattborde i collagen over. Utrolig flott! Jeg ble selv eier av en flott trekurv som nå står på verandaen min. Digger! Jeg skal på konsert om to uker hvis alt går etter planen og slike arrangementer har de hele tiden. De innsatte er selv med i oppsettningen.

Det er delte meninger om dette såkalte luksusfengselet og det kan en skjønne. Det er flott og nytt der, ikke noe å si på fasilitenene, men når det bygges nytt så kan en ikke bygge det gammelt. Medier fra hele verden kommer for å se dette flotte stedet, sist BBC og New York Times. Og meg. Haha. Men samtidig er det viktig å tenke på at de som sitter for å sone sin dom, uansett hva de har gjort, kan potensielt bli din eller min nabo når de kommer ut. Da er det viktig at de sosialiseres og sysselsettes. Bidrar til å lære seg en konstruktiv hverdag som er andereledes enn den de opprinnelig hadde. Derfor heier jeg på nytenkende arbeid og storkoste meg på denne dagen.

Gleder meg til å jobbe mer med de, for med innsatte som ikke vet hva Facebook eller Instragram er, så har jeg en jobb å gjøre. De møter en digital hverdag som de MÅ ta stilling til når de slipper ut, for bak murene har de ikke tilgang til noe.

Halden fengsel 2.jpg

Halden fengsel 2.jpg

Janne og Kathrine. GOD energi og masse humør. Tusen takk for titten og vi sees snart igjen! De bruker Facebook masse etter de tok Facebookkursetmitt og siden deres finner du HER.