Kjartan er superkokk

Det var alltid morro og komme hjem på besøk til Guri, en av mine gode barndomsvenninner. Fire barn i familien, pluss to rause og åpne foreldre, gjorde at vi ofte valgte kjøkkenbordet hjemme hos henne. Broren hennes, Kjartan Skjelde, kom ofte hoppende innom. Alltid et smil på lur og kunne sjarmere en gråstein. Kjartan er en fest. Punktum.

Dette blogginnlegget skal handle om Kjartan fordi han er en stor inspirasjon. Ikke bare for meg som grunder, men for veldig mange andre kokker rundt om i landet. Han har, siden en kokkekamerat av søster Guri, Endre, var på besøk i hjemme deres for tyve år siden, utrettet mye. Kokken Endre fristet Kjartan med sin kokkeutdannelse og vips valgte Kjartan denne retningen. Skolen var noe han tidligere ikke hadde fikset i noe særlig grad, men med en skjerpet tunge skulle det vise seg at kokkeskolen var midt i blinken for han.

De rette valgene

Grundere har en egen evne til å tørre mer, strekke seg etter hårete mål og kanskje ikke tenke så mye før de handler. En dag ved postkassen kom Kjartan i prat med en nabo som kunne fortelle om et kokkeutvekslingsprogram i Las Vegas. - Helt konge, perfekt for meg, var Kjartan sitt svar. Tre måneder senere var den alltid eventyrlystne kokken på plass i spillbyen.

Kokkeferdighetene skulle ikke bare ta han til denne byen. Ikke lenge etter seilet han verden rundt og laget mat til Knut Frostad sitt seileteam i Volvo Ocean Race, en opplevelse for livet for en ung kokk.

Idag har Kjartan litt av en merittliste å se tilbake på. Han har gitt ut bok, spilt inn Jakten på den nordiske maten som gikk på NRK 1, åpnet suksessfull restaurant i Stavanger kalt Tango, han har funnet OL og VM i kokkekunst, hvor VM er at av de største minnene for han personlig. I 2009 vant han Matkulturprisen som igjen gjorde at Ingrig Espeli virkelig oppdaget denne fargerike karen fra Stavanger.

Igår leste jeg en facebook-oppdatering av Guri, Kjartans søster:

Med en gang tenkte jeg, dette må jeg blogge om, Kjartan vinner enda flere priser. KULT!

Boken hans Kjartans Tango er nominert i kategorien Best Cookbook of the world! Hvor gøy er ikke det ???? Jeg unner denne karen kun det beste, og flink på Facebook er han og! Følg siden hans HER om du vil.

Det gjelder å heie på nordmenn som vil noe, og dette er ikke det siste vi hører fra Kjartan i kokkesammenheng. Håper du deler innlegget slik at flere kan lese hvor fantastisk flinke kokker vi har her til lands!

Jeg klapper i hendene og håper du vinner Kjartan. Du er en fest!!