Indre trygghet

Det krever mot å virkelig satse på noe en tror på, og jeg lar meg stadig inspirere av grundere med suksess. Igår var jeg innom HENNE sin konferanse Startpakken hvor de kårer årets kvinnelige grunder, og jeg er veldig glad for at jeg gikk. Fornuften burde seiret, en dag på kontoret må jeg prioritere snart, men kreative mennesker trenger nye impulser og da går en ut i verden for å finne nettopp det. Bunken med papirer, som skal avgårde til revisor, vokser i takt med hybelkaninene.......det har vært travle dager i det siste, noe som gjenspeiles i min tafatte blogging.

Jeg er glad for at jeg valgte konferansen. Ikke fordi jeg er trofast HENNE-leser men fordi samtlige foredrag ga meg noe. Det er ikke ofte jeg feller tårer under foredrag men her gjorde jeg det under to stykker. Stig Inge Bjørnebye og Gro Hammerseng. To store idrettshelter med to personlige foredrag.

Sterkest inntrykk  gjorde Stig Inge, og han kjenner jeg tross alt fra før. Han og min mann var gode kompiser på landslaget, og han var en sentral spiller i Flo-pasningen. Han har alltid vært en hyggelig kar selvom de fleste samtaler oss mellom har vært av det overfladiske slaget. Foredraget  viste han fra en helt annen side, en side jeg likte og som viste en dybde i han som menneske.

Han har skrevet boken LØSRIVELSEN og den skal jeg lese. Boken er et indre dykk i hans syn på den medievirkeligheten han har levd med i over 20 år som proff fotballspiller. Hans opplevelser av en overfladisk verden som til syvende og sist ikke betyr en dritt. Men når en først er i den boblen er det vanskelig å bryte den onde sirkelen og rope STOPP, selvom hele ens indre skriker etter nettopp det: "STOPP karusellen, jeg vil av".

Han beskrev en virkelighet som ikke gjenspeilet den han egentlig var som menneske. Han hadde problemer med å skille Stig Inge privatperson fra fotallspilleren, finne sin egen identitet og ståsted når media og fotballklubb stilte de kravene de gjorde.

"Løsrivelse" er Stig Inge Bjørnebyes beretning om hvordan en unggutt fra Elverum blir internasjonal fotballstjerne og de dramatiske konsekvensene det får for ham som menneske. Mens mediene skildret suksessene på fotballbanen, følte han ubehaget av kjendisgalskapen så sterkt at han fikk avsmak for sitt eget liv. Det var så mye i livet som fotballspiller i verdenseliten Stig Inge Bjørnebye tok avstand fra, selv om han frivillig var blitt en del av det. Nå har han satt ord på hvordan han opplevde disse viktige årene i livet sitt. "Løsrivelse" er en beretning om hvordan et tilsynelatende vellykket liv kan fortone seg som en indre kamp.

Jeg har aldri vært i nærheten av medietrykket rundt landslagsspillere, men likevel kjente jeg igjen mange av de følelsene Stig Inge snakket om. Det å være en del av en overfladisk medievirkelighet uten forankring i virkeligheten. Fokuset på kjendiseri er hysterisk til tider og mange glemmer at uansett kjent tryne så er vedkommende et vanlig menneske. De blir idoler (snakker ikke om meg selv her) og dyrket  alene på prestasjonene de gjør, uten at noen ser mennesket. Da er det lett å basere sin identitet på nettopp ens prestasjoner, og ens indre går fort i glemmeboken. En glemmer rett og slett seg selv på veien.

Stig Inge er nok ikke den eneste mediepersonligheten som sliter med slike indre kamper og det står respekt for hans evne til å sette ord på opplevelsene. Han leste et utdrag fra boken og tårene trillet. Ikke hos han, hos meg. Det er sterkt å se en sterk karismatisk mann stå avkledd og snakke om sine indre kamper. Det traff meg rett i hjertet.

Boken til Stig Inge kan du kjøpe HER. Drømmer din sønn om å bli proff fotballspiller er nok dette en bok verdt å lese. Min sønn vet ikke at han snart får denne boken, og den skal han lese. Livet som proff fotballspiller, eller offentlig person, er ikke bare en dans på roser. Altfor mange unge drømmer om livet til Beckham......uten å egentlig tenke over prisen han betaler og hvor mye arbeid han faktisk legger ned på banen.