Luksusfellen og våre barn

Kristine Jensen har gjesteblogget om økonomi hos meg før og jeg syntes hun setter ord på spørsmål jeg selv har på området på en konstruktiv måte. Les gjerne mer fra denne driftige damen HER. Idag er det våre barn og penger som står på dagsordenen, og det er et tema som aldri vil gå av moten. Jeg personlig synes foreldre i dag setter altfor lite grenser når det kommer til pengebruk på de yngste. De får det meste de peker på og hvordan skal de da lære seg å spare til ting som de garantert må som voksen? Her er Kristine sine tanker:

Barn, penger og muligheter.

Hvordan lærer våre barn om pengeforvaltning og personlig økonomi? Får de denne kunnskapen på skolen, fra foreldrene, fra venner? Noen grøsser kanskje bare ved ordsammenstillingen ”barn og pengeforvaltning”. Men faktum er at de foreldre som utruster sine barn med solide og gode pengevaner gir dem et stort fortrinn i et samfunn hvor det politiske og økonomiske bilde forandrer seg raskere enn noensinne. Uansett hvor velinformerte barn er takket være informasjonsalderen, har de fleste veldig lite kunnskap om penger. Skolen formidler i dag i svært liten grad kunnskap om pengeforvaltning. Her må derfor foreldrene trå til og gjøre en innsats, og sørge for å legge et godt fundament for barnas pengevaner.

Det finnes mange tips om hvordan man kan lære barna om privatøkonomi og penger. Jeg synes imidlertid at det essensielle er å lære hvorfor. Mine foreldre lærte meg å være fornuftig med pengene - ikke leve over evne, ikke bruke penger på (fra deres synspunkt) unødvendige ting, ikke sløse. Selv om de hadde sine beste intensjoner, så hadde disse ”vær fornuftig”-argumentene lite appell hos meg. Jeg måtte lære av mine egne feil. Og det appellerte. Bedre sent en aldri, sies det, men jeg kan bare i ren forskrekkelse se tilbake på tiden hvor jeg som 24-åring tjente svært godt med penger, og likevel ikke hadde nok.

Jeg synes veldig synd på barn i situasjoner hvor de utsettes for kjøpepress. De finnes det nok av – alt fra blogger og medelever til uskyldige internettspill. Og da er det ikke nok å si ”tror du penger vokser på trær?” eller ”tror du jeg har en seddelpresse i kjelleren?”. Om vi har gjort noen uheldige valg, vil vi vel ikke at våre barn skal bli like dumme når det kommer til penger som vi har vært. Barn kan lære av vår erfaring hvis vi hjelper dem og setter av tid til å forklare og lære. Hvis det handler om ikke å ha råd til å kjøpe en ting, kan det være en idé å fokusere på hvordan man kan få råd til det. Lær barna å sette mål og tenke stort. Uansett om vi som foreldre investerer eller ikke, vil det for mange barn være interessant (og det mener jeg!) å følge grafen som viser utviklingen på børsen. Eller å bli kjent med prinsippet for hvordan renten påvirker pengemengden man har til rådighet.

Hver av oss som foreldre må finne ut sin hvorfor det er viktig å legge et godt grunnlag for barnas økonomiske intelligens. Det viktigste er – gjør noe. Gjør det enkelt, tilpass alderen på barna og ha det gøy. Jeg håper dere lykkes med det – uansett om man må lære sammen med barna, eller om man overfører sine egne gode vaner.