Bildebruk og kreditering

Jeg laget en collage av noen vesker for noen dager siden. Jeg googlet etter noen inspobilder, puttet de sammen og postet et innlegg. Jada, jeg vet fotografer skal krediteres, men i den settingen tenkte jeg faktisk ikke på det! Akkurat det beklager jeg, men det vil dermed ikke si at jeg synes det er ugreit å gjøre dette.

Det finnes lover og regler for hvordan bilder skal brukes online. Hvordan fotografer skal krediteres, hvilke bilder som trenger godkjennelse av publiserer etc etc. Dette er en kjempeutfordring når Google har blitt som det har blitt, og debatten vil nok ingen ende ta. Jeg skjønner at fotografer synes dette er bittert, men hva skal en gjøre? Med så mange mennesker som blogger eller publiserer noe online blir det vel en noe stor utfordring å følge med på alt?

Så hva skal fotografer gjøre? Jeg har ikke noe imot at folk låner bilder fra min side. Det vil dermed ikke si at det er greit at dette gjøres i en kommersiell sammenheng. Hvis en tjener penger på det en publiserer, eller hvis bildet skal brukes i markedsføring av et annet produkt, er det ikke greit. Men om noen blogger om meg og låner et bilde fra min side så har jeg ikke noe imot det. Eller hvis noen skal blogge om en solnedgang og låner et bilde jeg har tatt. Det er og helt ok. For meg.

Jeg tar de fleste bilder selv og har faktisk så og si aldri tydd til Google før. Dette fordi jeg elsker å ta bilder, redigere de og lage historier rundt de her på bloggen. Men hva skal så fotografer gjøre? Slutte å publisere bilder online? Vannmerke de? Dette er en megautfordring og jeg er usikker på om de "vinner". Jeg har ikke svaret på hva de bør gjøre, men jeg ser utfordringene stå i kø. Hva skal stoppe folk fra å låne bilder til sine private sider? Det er mye som er ulovlig, men det vil ikke si at folk følger reglene.

Jeg tror vi kan opplyse oss grønne på akkurat dette området. Likevel sitter Google på bildene og disse publiseres over en lav sko. Bør det være fri flyt og deling som gjelder? At fotografer lar folk bruke bildene sine som de ønsker så lenge det ikke er i en kommersiell sammenheng? Hva tenker du? Jeg skal merke lånte bilder fra nå av, men tror det skjer i veldig liten grad på mine sider. Går det ikke et skille når et bilde brukes som inspobildet, kontra et i en kommersiell sammenheng?

Her er noen flere bilder fra helgen på Norefjell. Alle bilder tatt av trinegrung.no.