En engasjerende dame

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg er Jane Fonda hjemmevideotreningsdama fra 80 tallet som ble Hollywood stjerne. Hun har ikke, som jeg kan huske, fått noe særlig omtale her hjemme og derfor ble hun det inntil i dag. Nå har mye endret seg.

Husker du henne slik? Jeg gjør!

Jeg fant dessverre ikke fotografen bak dette bildet

Jeg fant dessverre ikke fotografen bak dette bildet

I kveld brukte jeg to timer på den Emmy-nominerte dokumentaren om denne forsatt spreke dama på 81 år! WOW, I´ll have what vitamins she´s having! Hun holder seg jammen godt!

Hun har vært aktivist omtrent halve livet og virkelig engasjert seg på mange plan. I Vietnamkrigen, blant annet, og mye mye mer.

I dag kjenner de fleste henne fra Frankie and Grace på Netflix. Jeg har storkost meg med alle sesongen og det kommer heldigvis mer!

Hun setter alderdommen på dagsorden på tross av sitt opererte ansikt, noe hun snakker åpent om i dokumenter. Sier ikke jeg synes det er bra, men kan på en måte forstå det når en lever med presset i Hollywood. Kan umulig være enkelt.

Men like engasjert i dag som for 30 år siden. Helt utrolig bra dokumentar og jeg måtte bare dele den. Den går på HBO Nordic og er altså nominert til Emmy. Hadde vært utrolig bra om hun fikk en pris for sin åpenhet og ikke minst engasjement.

På slutten av dokumentaren, etter å ha snakket om sin oppvekst og hvordan den preget henne, sa hun noen veldig kloke ord som jeg synes du skal smake litt på. Jeg gjorde det.

En ting har lært jeg meg: Å prøve og være perfekt er et giftig prosjekt. Vi er ikke perfekte.
Vi må lære å elske skyggen vår. Vi må omfavne og elske skyggene våre.
Og i blant er det bra nok å være bra nok.
— Jane Fonda

Var ikke det bra sagt? Jeg likte den godt og den gir rom for mye ettertanke i mitt hodet. Jeg lærte faktisk veldig mye av dokumentaren. Det lønner seg å forsette og stille spørsmål, være nysgjerrig og aldri stoppe egen utvikling.

To sterke serier

Tidligere i år begynte jeg å jobbe som støttekontakt/fritidsvenn fem timer i uken. Jeg ønsket inderlig å være der for noen som trengte noen i hverdagen, og ikke minst føle at min egen hverdag fikk noe mer verdi. Ikke at den er verdiløs med alt jeg har rundt meg, men jeg trengte noe jeg opplevde ga substans i hverdagen.

Jeg kontaktet selv Drammen Kommune, fylte ut søknadskjema, var på intervju, bestod politiattest og møtte den jeg nå er fritidsvenn for. Vi gjør masse sammen, men mest av alt ler vi hele tiden, har masse selvironi og ikke minst gode samtaler om livet.

Livet er for mange skjørt og ingenting er vel verre om de som har det vanskelig sitter alene med vanskelige tanker? Jeg har flere ganger blogget om vanskelige perioder, og selvom de er av en helt annen grad er det likevel synergier. Rekk opp hånden de som ALDRI har hatt vanskelige perioder?

Ingen hender i været nei? Tenkte meg nesten det.

Jeg er heldig og har et godt nettverk som er der når jeg trenger å rydde i topplokket. Skogen, samtaler og turer med gode venninner er nok for meg, men alle er ikke like heldige. De trenger litt mer hjelp, men er allikevel så uendelig mye mer enn lidelsen sin. Det er poenget med dette innlegget.

Jeg heier så sinnsykt på serier som disse over som belyser mye innen mental helse,. Det er fremdeles altfor lite informasjon om emnet og få stemmer som viser hvordan det faktisk er å leve med ulike lidelser. Men heldigvis begynner de å dukke opp og jeg håper de vet hvilken viktig jobb de gjør!

Om vi skulle plassere mine problemer på en skala fra 1 til 10 har jeg kanskje ligget på 1 i forhold til de tøffe menneskene som velger å stå frem i SINNSYKT eller STEMMENE I HODET på NRK. De er helter som setter ord og ansikt på lidelser som for bare få år siden var tabubelagte. Vi snakket ikke om de og vi forstod vel egentlig veldig lite.

Dale sykehus

Dale sykehus

I Stavanger var det mye snakk om Sykehuset på Dale. Om noen var litt mye sa vi “det e vel hål i gjerdet på Dale, ka tid slapp de deg ut?”. Lite ante vi alvoret av det vi sa den gangen….

Dale sykehus var et psykiatrisk sykehus på Dale i Sandnes kommune. I 1911 ble gården Dale kjøpt og i 1913 sto Dale asyl ferdig. Asylet ble bygget som felles sinnssykeasyl for Rogaland fylke og Stavanger by og hadde en kapasitet på 196 pasienter. Stedet var bygget opp som en isolert liten by på østsiden av Gandsfjorden om lag 8 km fra Sandnes sentrum.
— Wikipedia

Jeg lærte masse av å se seriene over og ville derfor anbefale de. Jeg håper skoler viser seriene for å ufarliggjøre det å ha en diagnose. Selvom noen har vanskelige perioder og kanskje får en diagnose defineres de ikke av den. De er uendelig mye mer enn det som står skrevet på et papir.

De er mennesker, akkurat som du og jeg. De har bare en ekstra sekk på ryggen som for dem er tung å bære men vi kan alle velge å ikke se sekken. Velg heller å forstå den, vis respekt for den og se forbi den. Sekken. Jeg gjør det hver uke og er stolt over å jobbe som støttekontakt.

Ufattelig sterk mini-serie

Jeg rigget meg klar på torsdag for å begynne på serien Chernobyl på HBO Nordic. Jeg husker vagt tragedien fra egen oppvekst, men ante virkelig ikke hva jeg gikk til. Jeg er helt satt ut og den bør bli obligatorisk i skolen. Utrolig sterk og helt ufattelig tragisk.

Den 26. april 1986 oppstod en massiv eksplosjon i atomkraftverket i Tsjernobyl i Ukraina Sovjetunionen. Dette resulterte i massive utslipp av radioaktivt materiale over Hviterussland, Russland og Ukraina, og så langt som Skandinavia og Vest-Europa.

Chernobyl dramatiserer historien om ulykken i 1986, en av de verste menneskeskapte katastrofene i historien, og ofrene for å redde Europa fra den ufattelige katastrofen.

Utrolig bra skuespill, autentisk og dramatisk. En av de bedre seriene jeg har sett på lenge. Jeg klarte ikke å skru dav og slukte den på to dager. Kun fem episoder, men kan virkelig anbefale å se den.

Prøvde å få min datter til å se den med meg, men hun synes det var for ekkelt. Jeg kan virkelig ikke fatte de, som på eget initiativ, jobbet der for å rydde opp. De fortjener virkelig heltestatus! For utifra det som ble vist reddet de store deler av Europa på mange måter.

Se den. Det å spare penger på viktige teknologiske løsninger får en helt ny betydning.

HBO-serie får turistene til å strømme til Tsjernobyl og spøkelsesby

50.000 mennesker forlot byen Pripyat etter Tsjernobylulykken i 1986. Nå strømmer turistene til den forbudte sonen rundt kjernekraftverket for å se stedene katastrofen utspilte seg.

I mai har de opplevd en økning på 30 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, forteller Sergej Ivantjuk, sjef for reiseselskapet Soloeast Tours, til ABC Nyheter.

For sommermånedene juni, juli og august er økningen enda høyere, hele 35-40 prosent, siden serien om Tsjernobyl startet på HBO, ifølge Ivantjuk.

– De fleste mente jeg var gal da jeg begynte å arrangere disse turene i år 2000. 19 år senere får vi oppmerksomhet fra hele verden. Jeg takker HBO for en glimrende serie som har fått de fleste fakta riktig, sier Ivantjuk.

Hadde du våget å reise? Jeg tror ikke jeg hadde…..les saken her

Den perfekte frihelg

Denne helgen har jeg vært bevisst på å logge litt av. Jeg jobber ekstremt mye om dagen. Har flere ulike spennende prosjekter, er i opplæring innen helse, hud og tarm, samt jeg prøver å presse inn litt trening hver dag. I tillegg er jeg mor….ergo nå gjelder det å holde fokus og tungen rett i munnen.

Fredagen startet perfekt. Jeg var innom hos pappa for å beskue det de har fått til til med hagen. Jeg har ikke hage selv og lar meg stadig imponere over dem som er kreative med sin grønne interesse. Var ikke dette fint??

trinegrung 090619 3.jpg

Jeg er fornøyd bare jeg får EN plante til å overleve og må vel konkludere med at vi kan ikke være gode på alt. Gi meg en nettside, en app eller en annen teknisk utfordring og jeg kommer kjapt på banen…men hage og interiør…der er jeg rimelig håpløs.

trinegrung 090619 5.jpg

Dette synes i hverfall jeg er fint. Koselig, ryddig og pent. Er du ikke enig?

Etter besøket der bar turen videre til gode venner i Drøbak som inviterte på grilling og konsert. Været var litt ymse da jeg kom dit men snudde fort til å bli DEN sommerkvelden. Da solen gikk ned ble det småkaldt men vi overlevde greit ute til klokken var rundt elleve.

trinegrung 090619 1.jpg

Det var Danse with a stranger som hadde konsert i Badeparken og det var jammen et fint sted. Drøbak er en utrolig koselig by på alle måter og Badeparken er verdt et besøk.

Det var yrende liv på “gulvet” og flere danse mens gutta OG damene i Dance glitret på scenen. Tydelig at bandet også koste seg i Drøbak.

trinegrung 090619 4.jpg

Frode og Elg fra sin beste siden.

trinegrung 090619 7.jpg

En ting jeg synes er en kul trend det kommer mer og mer av i Norge er FoodTrucks. Jeg er alltid usikker på rensligheten i disse truckene men de er jammen kule å se på. Jeg liker konseptet og synes det pynter opp å ha dem på arenaer som dette. Disse to stod i Badeparken mens arrangementet pågikk.

trinegrung 090619 2.jpg
trinegrung 090619 6.jpg

Det var fredagen sin det. Storkoste meg og det gjorde godt med litt vennetid i en travel hverdag.

Line og meg

Line og meg

Lørdagen startet med en lengre skogstur med min gode venninne Dora Thorhalsdottir. Vi hadde begge flere oppdateringer siden sist og disse måtte formidles. I bratt oppoverbakke, på vei til Landfalltjern øverst i Drammen, gikk skravla på inn og utpust. Vi pustet begge som hvalrosser mens vi gikk. Ivrige etter å dele siste nytt.

Kjekt å høre at hun ble like engasjert av alt jeg lærer om helse, hud og tarm pluss moro å høre om hennes planer. Hun er en av de mest kreative venninnene jeg har og ekstremt dyktig på mennesker og relasjoner. Gleder meg til både bok, show og nettkurs som kommer. Jeg skal hjelpe henne med det siste. SÅ MORO!!!

Vakre Landfalltjern hvor vi bader om sommeren

Vakre Landfalltjern hvor vi bader om sommeren

Til slutt vil jeg tipse om en serie som ligger på NRK. Den var utrolig bra. Du finner den her https://tv.nrk.no/serie/farleg-kjaerleik . Litt skremmende å se hva kjærligheten kan få en til å gjøre og ikke minst når en vet at dette skjer hver eneste dag et sted i verden.

Livet til 16 år gamle Fanny er trygt heilt til ho fell for ein manipulerande mann, livet hennar spinn ut av kontroll og draumar blir mareritt. Kanadisk dramaserie.

På NRK er den tekstet men fant den kun tekstet på engelsk på Youtube. Men uansett virkelig verdt å se. Jeg slukte alle 10 episodene i ett jafs hahahahaha. Håpløst tilfelle når en serie først treffer.

Nå venter marka igjen. GOD pinsehelg til deg.

trinegrung 090619 8.jpg

Tenk dette er sant!!

Vel hjemme fra Stryn gjorde litt egentid godt i sofaen. Rigget meg til for en underholdende stund og trålet Netflix etter noe jeg ikke hadde sett før. En ny serie hadde nettopp blitt lastet opp og sanne historier pleier å treffe ganske bra….jeg ga den en sjangse.

When they see us

Jeg vet ikke om du husker disse fem guttene som ble pågrepet for grov voldtekt i Central Park New York på slutten av 80-tallet? Jeg husket saken men hadde helt glemt utfallet.

Skremmende at slikt kan skje, selvom det er noe år siden. Guttene i serien spilte utrolig bra og jeg ble så revet med at jeg ble sittende til godt over midnatt for å se hele. Alle fire episodene ble slukt på en og samme kveld, så bra var den!

Et ordtak tok jeg fra filmen, som den ene moren sa til sønnen sin i fengselet:

Skyldfølelse/ dårlig samvittighet

Det er lat energi. Det endrer ikke fortiden, former ikke fremtiden og er egentlig bortkastet tid. Og har vi egentlig tid å kaste bort? Vi bør vel leve og ikke kaste bort tiden på alt vi burde eller noe som dumt som skyldfølelse eller dårlig samvittighet? Vi må selv finne det vi vil se frem til og strebe mot å gjøre det beste vi kan. Hver eneste dag.

Den traff meg såpass at jeg valgte å skrive den ned. For hvor mye tid bruker vi ikke på dårlig samvittighet som ikke får igjen? MYE! Spesielt vi kvinner. Jeg sier alltid til mine venninner at dårlig samvittighet kan ikke brukes til en dritt og ikke bruk tid på det.

Den spiser oss opp mer enn den gangner oss nevneverdig. Sett deg heller mål for hvordan du vil leve og ikke tenk så mye på hva din sidemann måtte mene om det. Jeg jobber for det hver eneste dag!

when-they-see-us-3.jpg

Korey Wise

I mine øyne den sterkeste historien av de alle.

Endelig Strynetid

Turen i dag gikk supert….storkoste meg 7 timer i baksetet.Sønnen Kasper stod for kjøringen og liker det. SÅ deilig. Jeg hadde forberedt meg godt, lastet ned en serie på Netflix og rigget meg til. Denne kan jeg anbefale…utrolig bra, med Renée Zellweger i en av hovedrollene:

Turen gikk unna med flere episoder på rappen inkludert noen minutter på øret. Været var ikke det beste og vi måtte faktisk kjøre om Sogndal på grunn av snøvær over Strynefjellet. Helt utrolig, jeg lurer på om værgudene i det hele tatt følger med i tiden.

Fikk telefon fra Svigermor tidlig i morges. Den generasjonen hører forsatt på værmeldingen i det de står opp, ergo de er oppdatert på det meste og passer på oss som skal ut på veiene.

Stryn trinegrung 3005 3.jpg

Med stopp underveis storkoste vi oss. Så kjekt når ungdommen vokser til og begynner å legge merke til ting de passerer. Naturen, kulturopplevelser og ikke minst historier fra sine barneår til kjæreste om ting de har opplevd tidligere på turer vestover.

Jeg blir helt rørt jeg…..skikkelig koselig å høre at historier vi har fortalt nå går videre til nye familiemedlemmer.

Stryn trinegrung 300519 2.jpg

Det snør

På toppen av Hemsedalsfjellet snødde det faktisk, helt utrolig.

Vel fremme var det rett i matfatet. Svigermor, snart 80 år, hadde laget pinnekjøtt til over 30 stykker som svingte innom. 30 stykker!!! HELT SYKT! Jeg hadde ALDRI klart å regne ut hvor mye jeg skulle handlet inn til så mange mennesker, men har en oppdratt 6 unger, laget mat til mange gjennom årene så går det vel som en lek.

Stryn trinegrung 300519 1.jpg

Kasper i firsteg mens snøen daler rundt ham. Jeg gleder meg sånn til disse dagene og det var SÅ kjekt å se alle igjen etter så mange år. Føler meg heldig og det er forsatt som å komme hjem. Stryn vil alltid være et spesielt sted for meg på alle måter.

Imorgen er det klart for lag. Nytt etegilde, historierfortelling og masse hygge. HERLIG!

Snapchat-1214160728.jpg

Serie om Silicon Valley

Siden jeg selv er grunder og tilknyttet Drammens Silicon Valley var det naturlig for meg å sjekke serien Silicon Valley på HBO.

Og jeg elsket den.

Jeg slukte like greit alle fem sesongen på veldig kort tid,. Sjelden har jeg ledd mer av personligheter og dialogsform som av denne serien, samtidig som kjente jeg meg igjen i alt en skal kunne når en starter et selskap. Utfordringer som dukker opp underveis samt gleden når en kommer et steg nærmere målet.

Silicon Valley

Silicon Valley er en amerikansk komiserie som har gått på HBO siden 2014. Handlingen dreier rundt seks unge menn som vil starte en teknologiselskap i Silicon Valley. Selskapet er kalt Pied Piper og har en unik kompresjonsalgoritme som de ønsker å utvikle.
Serien er skapt av Mike Judge, John Altschuler og Dave Krinsky.

Dette er traileren fra Sesong 1 og en blir kjent med karene samt ideen med selskapet Pied Piper som de ønsker å starte. De bor hjemme hos en som kaller seg Inkubator og han skal liksom tilrettelegge for vekst og utvikling. Not so much, selvom han treffer noen ganger.

Alt som kan gå galt går jo selvfølgelig galt krydret med masse humor. Jeg forelsket meg helt i den tørre humoren til Gilfoyle (spilt av Martin Starr) som er koder/programmerer. Jeg har aldri ledd så godt som når han kommenterer ting sarkastisk og på sin tørre måte. MORSOMT!

Sesong 5 er så langt siste sesong, men jeg har allerede googlet meg frem til at sesong 6 er i anmarsj. Denne bør du absolutt få med deg og perfekt med ikke så lenge episoder. En kan fort raide fire til seks episoder på en kveld og le seg skakk mens en gjør det.

En film for skolene?

Da jeg var ung var det ulike filmer som virkelig gjorde inntrykk og påvirket meg, blant annet, og tidlig ta avstand fra stoff. Husker du Christiane F og hennes historie? Eller Hard Asfalt for den saks skyld? Begge historier som jeg enda husker om jeg begynner å tenke tilbake.

Noe dårlig kvalitet på denne Youtube snutten, men boken er forsatt like akutell. Hard Asfalt like så, helt utrolig sterk historie og like viktig for prosessen min i avstand fra slike miljøer. Vi er alle ulike og kanskje noen blir nysgjerrig, men jeg ble bare skremt. ALDRI skulle jeg dit og siden det ble lagt fokus på alt mye startet med hasj så ble det no go for min del.

Igår var jeg og så en annen film som gjorde inntrykk. Den sanne historien som har fått navnet Beautiful Boy.

Beautiful Boy er den rørende sanne historien om hvordan familien Sheff taklet deres eldste sønns narkotikaavhengighet. Filmen er basert på to memoarer, en fra far og journalist David Sheff og en fra hans sønn, Nic Sheff.

Vondt, rystende og likevel full av glede, håp og kjærlighet, forteller Beautiful Boy om rehab, ødelagte løfter og tilbakefall, så vel som Davids innsats for å redde sin ‘vakre gutt’ fra avhengighet.

Jeg tenker at slike filmer er viktig å vise frem på skoler. Det er ikke alle som lar seg påvirke av slike historier men både jeg og mitt kinofølge var enige om at Christiane F og Hard asfalt gjorde såpass sterkt inntrykk på oss som unge at det er viktig å få budskapet ut.

Er du enig?

Det er så mange unge i dag som velger å feste på en annen måte enn vi gjorde da vi vokste opp. Narkotika er dessverre mer utbredt enn vi foreldre ofte tror det er. Det er ille og så ufattelig lett å få tak i. Det er vel omtrent ikke en fest uten at noen tar noe….ergo vi kan ikke stoppe og formidle budskap som dette.

Håper du er enig. Ta med deg ungdommen for å se denne velspilte filme. Utrolig sterk og rørende historie!!

Et liv i helvete

Noen filmer bare må sees og lite ante jeg hva jeg hadde i vente når jeg gikk på kino i kveld. Jeg hadde kun hørt om sønnen som skulle saksøke foreldrene sine for at de ga ham liv….det var det eneste jeg visste.

Ikke hadde jeg forberedt meg med lommetørkle eller noe, for ingen kunne jo vite at tårene skulle få fri ferdsel.

Kapernaum

Cannes-vinner som treffer rett i hjertet

Zains håpefulle, gripende historie har rørt en hel verden og gir en stemme til de mange barna som faller utenfor. Filmen er regissert av Nadine Labaki. Den er Libanons Oscar-kandidat, Golden Globe-nominert og vant Juryens pris i Cannes.

Hovedrollen spilles av 14 år gamle Zain Al Rafeea som nylig har flyttet til Norge.

Kapernaum betyr kaos.

Denne historien rørte meg så inderlig og jeg skammet meg over å sitte i kinosalen med posen jeg hadde kjøpt i forkant. Det er vel ikke helt riktig at vi skal sammenligne oss, siden vi bort i en helt annen kant av verden, men dog. Det gjør inntrykk når det fremstilles og spilles så ekte som det gjøres i denne filmen.

Tenk at gutten nå bor i Norge <3

Husk på å ta med deg lommetørkle, for blir du ikke grepet av denne filmen så vet ikke jeg. En får så lyst å gjøre noe, bidra med noe, endre noe, men en kan jo miste motet før en begynner. For hvor i alle dager skal en starte?

På mandag flytter det inn en medgründer i samme lokaler som jeg holder til og de bidrar. Skal blogge om prosjektet deres senere, for det er viktig. De bistår kloakkbarna i Romania, blant annet. Mer om det snart.

Favoritt krimserier

Jeg liker best gode krimserier og har flere favoritter både på Sumo, Netflix og HBO Nordic. Her er noen som jeg mener er verdt å sjekke, på alle måter. De er litt i samme gate, noen med flere sesonger, men mest av alt liker jeg de som bygger rundt et plot pr sesong.

MARCELLA

Marcella Backland forlot Metropolitan Police for hennes familie, bare for å oppleve at mannen forlater henne. Hun vender tilbake til jobben sin på krimen, undersøker en sak som virker forstyrrende kjent for henne.

Denne serien har flere sesonger og jeg ser den på Netflix. Et plot pr sesong samtidig som vi følger livene til hovedrolleinnehaverne. En av mine store favoritter.

SORJONEN

Denne falt jeg fullstendig pladask for selvom den er på finsk. Det var kun uvant den første episoden og så var jeg hekta.

Snodig politidetektiv i Finland, som bruker sin spesielle sans for å løse gåter. Jobber for å holde familien sammen som ikke er like lett når en er så dedikert i jobben sin.

BORTGJØYMD/HIDDEN

Politietterforskar Cadi John kjem tilbake til heimbygda då faren hennar blir sjuk. Samstundes blir ei sakna kvinne funnen død. Mali Pryce forsvann for fleire år sidan, og John prøver å finne ut av kva som hendte med kvinna.

En ung kvinne blir funnet brutalt drept i en elv. Den lille, søvnige byen i Wales snus opp ned og gamle hemmeligheter bobler opp til overflaten.

Denne kan du se på NRK her: https://tv.nrk.no/serie/bortgloeymd/sesong/1/episode/1/avspiller

NARCOS MEXICO

Jeg digger disse historiene fra de ulike kartellene og da mest fordi det er interessant hvordan de faktisk klarte å bygge det de gjorde. Denne er den siste i rekken og virkelig verdt å få med seg.

Sann historie fra fengselet

Sjelden har det irritert meg mer at HBO kun la ut en episode per uke, enn da jeg oppdaget ESCAPE FROM DANNEMORA.

Escape på Dannemora er basert på den sanne historien om disse to fangene som klarte å rømme fra et fengsel i New York, som igjen medførte en massiv jakt over en periode på nesten en måned. Begge ble godt hjulpet i deres flukt av en gift kvinnelig fengselsarbeider som begge utnyttet seksuelt.

Patricia Arquette var den som imponerte meg mest og det tok faktisk litt tid før jeg kjente henne igjen og ble vant til å se henne i denne rollen. Utrolig velspilt og det vil overraske meg veldig om serien ikke vinner en del priser.

Hun spiller Tilly som jobber i fengselet hvor disse fangene rømmer fra. Hun innleder et seksuelt forhold til begge to og bistår i prosessen som leder til at begge klarer å rømme. Denne MÅ du se!!

Patricia Arquette: Escape at Dannemora

Patricia Arquette: Escape at Dannemora

Kjenner du henne igjen? Jeg fant et intervju med den opprinnelige Tilly på Youtube og Arquette har virkelig tatt deler av hennes personlig het på kornet!

Tysk bank-serie på HBO

Denne julen roet jeg ned med flere serier og jeg digger at hele sesonger publiseres slik at en kan rigge seg til å se hele over noen få dager om en ønsker det. Jeg ser alt fra dokumentarer til hele serier, men det som normen vil kalle “vanlig TV” , altså lineær TV , ser jeg omtrent aldri og har ikke gjort det på mange år.

Lineær-TV er TV-sendinger sendt på tradisjonelle TV-kanaler, der TV-kanalen og distributørene bestemmer hvilket innhold som skal sendes, og når det skal sendes.
— Wikipedia

Den siste serien jeg så julen 2018 var BAD BANKS på HBO Nordic. Utrolig spennende og ikke minst bra laget. Ungene mine flirte godt når de hørte tysken rulle ut av høytaleren, men språket blir sekundært for meg når noe er såpass bra.

Ambisiøse Jana konfronteres med den skruppelløse mekanismene av finansverdenen. Hennes arbeidsliv er bestemt av egoisme, presset til å lykkes og mye maskuline krefter. Hun må snart avgjøre hvor langt hun er villig til å gå for sin karriere.

Velspilt og spennende, og en ender opp å se hele sesong 1 på en helg. Gode skuespillere, bra plot og sterk kvinnelige hovedrolleinnhaver. Anbefaler å gå med seg denne!! Gleder meg allerede til sesong to som Google kan fortelle meg er i anmarsj.

Aldri bra nok uansett.

Rekk opp hånden om du noen gang har tenkt tanken i overskriften og sagt det til deg selv? Har du? Jeg har, mange ganger. Det er styggen på ryggen, som vi alle kjenner til, men egentlig aldri helt velger å bli godt kjent med. Jeg var på kino i kveld og så filmen I feel pretty.

Egentlig en litt flåsete film, men budskapet.....ufattelig viktig for alle oss kvinner. Vi popper ut av magen til mor og hele verden ligger egentlig for våre føtter, men så skjer livet, kommentarene, det ytre presset og vips....tilbake sitter vi med styggen på ryggen som vi aldri helt klarer å bli kvitt.

Helt til vi velger å bli kjent med han eller overvinne han, på en måte. Styggen på ryggen da altså, jeg kaller den en han. Tanken, som ødelegger for så ufattelig mange kvinner. En mann vil nok riste på hodet av dette, men jeg er ganske sikker på mange kvinner kjenner seg igjen. Uansett form, farge, figur, jobb eller utdannelse.

Ta et eksempel fra min verden.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt eller skrevt hvor usikker jeg blir av hele kjolegreiene, og hvorfor har det blitt sånn? Jeg er vet hvorfor og når det skjedde, men jeg vil ikke utlevere grunnen.  Men når en i mange år hører andre fortelle en ting, så begynne en ofte å tro på akkurat det andre sier.

At en tar for mye plass, at en må roe seg ned, ikke være så synlig. Ryggen synker sakte men sikkert sammen og en tilpasser seg andres oppfatninger uten å stå sterkt i sin egen tro på seg selv. Kjenner du deg igjen? Vi stopper å tro på oss selv og lar andres oppfatninger bli vår egen sannhet.

DETTE MÅ VI FÅ EN STOPP PÅ!

Jeg, Trine Grung, skal fra i dag av gå i kjole så ofte jeg kan. Tenke at jeg kan leke meg til en Marilyn Monroe rolle, hver eneste gang. Jeg pleide å være stolt av mine 180 cm over bakken og var ikke redd for å synes, hvorfor ble det plutselig en greie at jeg ikke var bra nok akkurat som JEG er?

For noe tull!

Jeg vet jo jeg ser greit ut, dette handler ikke om det. For meg handler dette om hvordan JEG føler meg på innsiden. Jeg har kommet langt de siste to årene, etter at jeg følger planen i Kvinner som våger, men etter å ha sett denne litt flåsete filmen i dag skal jeg eie det enda mer.

Fra og med i dag skal jeg våge å ta plass. Våge å synes, selvom mine 180 cm over bakken bidrar til det uansett. Det handler om å rette opp ryggen og faktisk tro det, eie det og bare gjøre det. Smile fra innsiden og nyte det.

For jeg jeg veldig sikker på at det er mulig. Å bli godt kjent med styggen på ryggen og skape endring. Alt er jo egentlig bare tanker og de kan vi snu om vi jobber med dem, blir godt kjent med dem og oss selv, og finner troen vi hadde på oss selv når vi var barn. For den gang begrenset vi oss ikke og hadde ikke livet som parameter for hvem som skulle styre hva vi trodde på.

Er du ikke enig?

Vi har laget venteliste til neste kurs om du trenger en endring. Finne troen på deg selv igjen. Kanskje du er litt lei mannen, lei av å ikke passe kjolen (husk at jeg fra nå av eier jeg min kjole), litt lei av jobben.

Livet et litt halvveis og du ønsker å endre noe. Da vil du høre mer om dette kurset og planen vi som går kurset følger. For alle kan, det handler bare om å ville det nok. Og se filmen, jeg lo godt flere ganger!

Årets sterkeste film?

Igår endte venninne og jeg på kino og det er lenge siden jeg har grått mer. Det var våt dam i BH'en etter tårene som rant nedover brystet. Ta med kleenex, det MÅ du ha. Filmen heter Lion.

Utrolig sterk sann historie om den lille indiske gutten Saroo som kommer bort fra broren sin, ender opp å bli adoptert bort til Australia og først 28 år senere vender hjem til sin familie i India. Jeg har sjelden sett bedre skuespillerprestasjoner og alt var bare magisk.

En fem år gammel indisk gutt kommer bort fra storebroren sin i gatene i Calcutta, tusenvis av kilometer hjemmefra. Det er en tøff virkelighet for en 5 år gammel bortkommen gutt og han overlever mot alle odds før han endelig blir adoptert av et par i Australia. 25 år senere vender han tilbake til India for å finne familien sin.

Filmen er basert på den sanne historien til Saroo Brierley og selvbiografien hans "A long way home" om hvordan han fant igjen familien sin ved hjelp av Google Earth.

Nicole Kidman spiller i filmen men mest av alt lot vi oss imponere over denne lille indiske gutten som bare var helt nydelig. Hele personligheten hans var uforglemmelig og kommer til å bli husket, for min del, lenge. Se bildet øverst i saken.

Kom deg på kino men husk kleenex. Lag deg en god søndag!

Tiden. Døden. Kjærligheten.

Ikveld så jeg en sterk og, for meg, viktig film. Den ga meg så uendelig mye mer enn to timer i en kinosal med to gode venninner. Den ga meg spark på leggen, opplyste meg med kloke ord og vendinger, fortryllet meg med gode skuespillerprestasjoner, og ikke minst vekket meg på mange måter.

Det høres dumt ut, men jeg ble sinnsykt inspirert midt i alt det triste og viktige som filmet omhandlet. Ble irritert på meg selv som lar tiden stå stille, hva er det jeg venter på? Når skal jeg sparke ting i gang? Når skal jeg gripe livet?

Se på min egen bucketlist og begynne? Krysse av en etter en visjon og legge til rette for det livet jeg ønsker?

Føler for å si føkk ensomheten, den kan dra dit peppern gror. Ihvertfall i kveld. Når jeg er ferdig å anbefale denne viktige og flotte filmen skal jeg lage mitt eget visionboard. Jeg har bildene klare, det er bare å begynne å legge planer.

Finne glede i prosessen, holde hodet klart og bevare roen. Ikke bygge hele slottet på en og samme dag, men sørge for at NÅ Trine, NÅ er det dags.

I kveld, før jeg legger meg, skal jeg minne meg på selv på tre ting jeg var glad for over dagen i dag.

  • Samtalene jeg hadde i solen med min datter, de viktige, gode og nære samtalene. Jeg elsker henne så inderlig. For sin personlige innsikt, hennes raushet og ekthet. Hun er så ærlig og god.

  • Solen jeg i morges nøt i det den stod opp over Drammen og morgentrimmen ble unnagjort.

  • Sette pris på timene jeg hadde med Will Smith da han ikveld briljerte på kinolerrete. Han var virkelig god.

Og før øynene lukker seg skal jeg sørge for å tenke over tre ting som skal løfte morgendagen. Tre ting jeg gleder meg :

  • At jeg har muligheten til morgentrim før arbeidsøkt starter

  • At Diana skal glimte med sitt nærvær gleder meg. Hun er en god venninne å ha. Vi er gode på å løfte hverandre.

  • At jeg skal planlegge ukens fire viktige møter nøye og grundig. Sette meg inn i alt jeg ønsker skal komme ut av de. Og sørge for at det skjer.

Det gleder jeg meg til. Og jeg skal smile. Hele dagen. Smile fra hjertet og le. Masse. Fordi når en har vært et tungt sted så vet en å sette pris på de små ting. En forstår de og møter de. I filmen handlet det om døden, tiden og kjærligheten. Og hvordan disse tre påvirker livet. Se filmen, her er trailer.